Een website voor Willem Arondéus

Het moet enkele jaren geleden geweest zijn toen ik op Willem Arondéus stuitte. Ik meen tijdens de expositie over Ernst Leyden – vriend van – in museum “Het Oude Raadhuis” op Urk. Bij deze tentoonstelling verscheen ook het boek “Ernst Leyden op Urk 1919-1921”, samengesteld door Elisabeth Oost en Klaas Post. Hierin las ik over Arondéus en zijn bijzondere levensloop.

De ontdekkingsreis was er een van verrassingen. In de OBA vond ik de biografie van Rudi van Dantzig: “Het leven van Willem Arondéus 1894-1943. Een documentaire”. Al snel kwamen vragen in mij op. Ik wist wel iets van de Tweede Wereldoorlog, maar waarom nauwelijks iets van Willem Arondéus?

Anderhalf jaar geleden woonde ik in Zandvoort en fietste ik op een regenachtige herfstdag naar de Erebegraafplaats, in de duinen bij Overveen. Weer kwam ik hem tegen – bijna zij aan zij met Hannie Schaft. Op zijn simpele grafsteen staat geschreven: “Zulk een dood overtreft het leven”.

In het Verzetsmuseum te Amsterdam was van 28 maart 2018 tot 6 januari 2019 de tentoonstelling Explosiegevaar te zien, over de aanslag op het Bevolkingsregister aan de Plantage Middenlaan. Naast de biografie van Van Dantzig en de biografische schets van Entrop was dit een van de weinige keren dat er op nationaal niveau serieus gewag gemaakt wordt van de persoon Arondéus.

Het gegeven dat Arondéus in de vroege jaren ’20 de eenzaamheid van het toenmalige eiland Urk koos om te werken, maakt hem nog interessanter. Het was in deze twee jaar dat hij een bijzondere gedichtenbundel schreef, “Afzijdige Strofen”. In 2000 verscheen deze in een kleine oplage. Naar aanleiding van zijn jaren op Urk werd ik uitgenodigd door Omroep Flevoland iets over Arondéus te vertellen. In de uitzending pleitte ik voor eerherstel – iets waartoe ik met deze website een voorzichtige poging wil doen.

Deze website heeft als doel informatie over Willem Arondéus toegankelijk te maken en te ontsluiten voor een groter publiek. Dit zal een voortdurend proces zijn, waarbij hulp welkom is. Bij de lancering van deze website is in ieder geval een beknopte literatuurlijst opgenomen, alsook recentelijke nieuwsberichten over Willem Arondéus. Doelstelling op korte termijn is een uitgebreide biografie toe te voegen, een overzicht van zijn beeldend werk (waar mogelijk met afbeeldingen), de literatuurlijst verder aan te vullen en ingangen zoeken om het verhaal van Arondéus verder te vertellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *